Debata nad przyszłością żywności. Dieta roślinna, mięso in vitro, owady?

Pilna transformacja obecnego systemu produkcji i konsumpcji mięsa powinna być integralną częścią polityki środowiskowej i zdrowia publicznego. Na co warto postawić? Roślinne zamienniki, owady, mięso komórkowe? A może wszystkiego po trochu?

22 marca o godz. 18 rozpocznie się otwarta debata na temat przyszłości systemu żywności organizowana przez Green Rev Institute w ramach Koalicji Future Food 4 Climate. Będzie ją można śledzić online. Tłumaczona będzie na polski język migowy.

Koalicja Future Food 4 Climate powstała przy wsparciu Europejskiej Fundacji Klimatycznej i łączy ponad 25 organizacji społeczeństwa obywatelskiego, podejmujących rzecznictwo dla transformacji systemu żywności. Debata dotyczyć będzie konieczności transformacji systemu produkcji żywności w obliczu kryzysu klimatycznego. Zaproszeni goście będą dyskutować, jak upowszechniać zrównoważone diety roślinne, czy mięso komórkowe stanowić będzie realną alternatywę dla produkcji zwierzęcej, a także czy białko owadzie odnajdzie się na europejskim rynku.

W debacie wezmą udział

  • Dr Aleksandra Kardaś – fizyczka atmosfery i popularyzatorka nauki związana z Wydziałem Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, wiceprezeska Fundacji Edukacji Klimatycznej oraz członkini Zespołu doradczego ds. kryzysu klimatycznego przy prezesie Polskiej Akademii Nauk. Redaktorka naczelna serwisu naukaoklimacie.pl.
  • Prof. Piotr Rzymski – doktor habilitowany nauk medycznych, profesor Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, biolog środowiskowy i medyczny, współautor ok. 200 publikacji naukowych, wykładowca i popularyzator nauki. W 2021 r. został nagrodzony tytułem Lidera Roku w Ochronie Zdrowia w kategorii Zdrowie Publiczne.
  • Prof. Marcin Urbaniak – profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, bioetyk środowiskowy i kognitywista, edukator Klubu Gaja, ambasador Fair Trade/Sprawiedliwego Handlu przy UP im. KEN, aktywista ekologiczny.
  • Prof. Zbigniew Karaczun – profesor w Katedrze Ochrony Środowiska i Dendrologii SGGW w Warszawie, autor i współautor ponad 350 publikacji. Prezes Okręgu Mazowieckiego Polskiego Klubu Ekologicznego. Współzałożyciel Koalicji Klimatycznej, od 2003 r. odpowiada za prowadzenie Sekretariatu Koalicji Klimatycznej. Członek Państwowej Rady Ochrony Środowiska.
  • Piotr Grabowski – współzałożyciel pierwszego akceleratora w branży spożywczej w Polsce foodtech.ac, który wyszukuje, szkoli i pomaga finansować startupy zmieniające branżę spożywczą na bardziej przyjazną środowisku.
  • Dorota Sumińska – z wykształcenia lekarka weterynarii, z zamiłowania obserwatorka życia na ziemi. Od kilkudziesięciu lat działa na rzecz uświadamiania ludziom podmiotowości innych gatunków.
  • Prof. Ewa Rembiałkowska – pracuje w Zakładzie Żywności Ekologicznej w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prowadzi badania w zakresie wartości odżywczej surowców z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej oraz wpływu konsumpcji żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt. Autorka ponad 200 prac naukowych.
  • Barbara Wojtaszek – prezeska zarządu Fundacji Klub Myśli Ekologicznej, edukatorka ekologiczna, kotrenerka Szkoły Integralnej Ekopsychologii oraz organizatorka społecznościowa Śląskiego Ruchu Klimatycznego.
  • Prof. Paulina Kramarz – profesorka nadzwyczajna Uniwersytetu Jagiellońskiego w Instytucie Nauk o Środowisku, współautorka publikacji dotyczących ekologii bezkręgowców lądowych, z czego część dotyczy ekotoksykologii, upraw GMO oraz biologicznej ochrony upraw. Współtworzy portal popularnonaukowy Nauka dla Przyrody.
  • Bartosz Witański – organizator regionalny Anonymous for the Voiceless, prowadzi prelekcje na tematy gatunkowizmu, systemu żywności i zmian klimatycznych. Jego pasją jest aktywizm prozwierzęcy i klimatyczny.
  • Barbara Rożyńska – rzeczniczka prasowa i Communications Manager w ProVeg Polska. Inżynierka ochrony środowiska. Zajmuje się budowaniem świadomości żywieniowej. Specjalizuje się w tematach dotyczących wpływu wyborów żywieniowych na środowisko oraz preferencji i motywacji konsumentów roślinnych alternatyw mięsa i nabiału.

Zapraszamy do śledzenia transmisji!