Popularyzator Dietetyki 2022 rozstrzygnięty!

Wyłoniliśmy zwycięzców drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Popularyzator Dietetyki. Przeczytaliśmy 64 artykuły i postanowiliśmy nagrodzić trzy najlepsze prace, a kolejne trzy wyróżnić.

Nasz konkurs to wspólna inicjatywa Katedry i Zakładu Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej (prof. Paweł Bogdański) oraz Zakładu Medycyny Środowiskowej (prof. Piotr Rzymski) Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Jego celem jest aktywizacja studentek i studentów dietetyki do odgrywania społecznej roli edukatorów w zakresie żywienia.

Współcześnie głównym źródłem wiedzy Polaków o diecie jest internet. Nam natomiast zależy, by byli nim specjaliści, którzy wypełnią przestrzeń wirtualną treściami merytorycznymi, opartymi na dowodach naukowych, a jednak przedstawionymi w przystępny sposób dla każdego. Organizując konkurs, poszukujemy osób utalentowanych, z pomysłem i pasją potrafiących przekazywać wiedzę i rozprawiać się z kontrowersjami dotyczącymi żywienia człowieka. Chcemy pomóc im rozwijać się dalej, z pożytkiem dla wszystkich.

Wybór najlepszych prac w tegorocznej edycji nie był zadaniem łatwym. W szranki stanęło bowiem 64 studentów i studentek dietetyki, reprezentujących kilkanaście polskich uczelni. 23 kwietnia ogłosiliśmy wyniki. Trzy prace nagrodziliśmy, kolejne trzy wyróżniliśmy. Oto zwycięzcy, a raczej… zwyciężczynie.

I miejsce: Anna Pomykała – Collegium Medicum UJK w Kielcach, III rok, Makro ma znaczenie
II miejsce: Katarzyna Zbietka – Gdański Uniwersytet Medyczny, I rok II stopień, Refluks na talerzu – co jeść, żeby czuć się dobrze?
III miejsce: Oliwia Turkot – Państwowa Uczelnia im. Stefana Batorego w Skierniewicach, III rok, Alergia krzyżowa – dlaczego po zjedzeniu jabłka swędzi podniebienie?

Wyróżnienie: Weronika Kaszuba – Bydgoska Szkoła Wyższa, III rok, Czy ludzki mózg lubi tłuszcz? Kontrowersje nad stosowaniem diety ketogenicznej w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci
Wyróżnienie: Agata Grenda – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, III rok, Dlaczego wolimy czekoladę od marchewki?
Wyróżnienie: Katarzyna Piskorz – WS Uni-Terra w Poznaniu, III rok, Tłuszcz – przyjaciel czy wróg? Tłusta prawda o diecie ketogennej.

Serdecznie gratulujemy!

Zapraszamy do śledzenia profilu Facebook naszego konkursu. Już wkrótce ogłosimy kolejną jego edycję.